Haaruitval

Haaruitval, erg vervelend!

Er zijn meerdere redenen voor haaruitval te noemen namelijk verkeerd voedsel, onvoldoende vitamines, zware ziektes, verkeerde hormonen, genetische bepaling, stress, schimmelinfecties of slechte kwaliteit verzorgingsproducten kunnen ook de oorzaak zijn van een haaruitval.


Haaruitval begint meestal met inhammen op het voorhoofd of boven op de achterkant van het hoofd. Haaruitval kan op elke leeftijd beginnen, zelfs rond de leeftijd van 15 jaar. Veelvuldige uitval van haren en het ontstaan van kale plekken (op het voorhoofd en de kruin) duidt meestal op het mannelijk kaalheidsyndroom dat bij ongeveer 40% van alle mannen boven de 30 jaar voorkomt.


 

Sommige mensen verliezen alleen haar op bepaalde plekken, waardoor een kale plek ontstaat of de haargrens terugtreedt. Anderen, vooral degenen bij wie al op jonge leeftijd haaruitval optreedt, worden mogelijk helemaal kaal. Vrouwelijke kaalheid komt minder vaak voor dan mannelijke kaalheid. Bij deze aandoening wordt het haar doorgaans dunner aan de voorkant, de zijkanten en op de kruin. De aandoening leidt zelden tot verlies van al het haar.

     
  Het Aantal haren van een mens:
100.000 - 150.000

Het haardichtheid:
200/cm²

De diameter:                                     
0.1 mm

Het haargroei per haar per maand:       
1 cm

Het aantal totaal gegroeide haren per dag:
20-30 cm

Het aantal verloren haren per dag:
50-100
 
     


Uit onderzoek blijkt dat bij personen die last hebben van haaruitval er zich een verdikking van de haarzakjes voordoet. Door deze verdikking van het haarzakje kan de haarbol niet meer terugkeren naar zijn plaats in de huid. Hierdoor is de groeifase verstoord waarbij er wel nieuw haar gevormd wordt maar het zich niet kan nestelen. Er wordt dus voortdurend nieuw haar aangemaakt door de haarbol maar de haren worden slechts enkele weken in plaats van enkele jaren oud. Daardoor blijven de nieuwgevormde haartjes erg fijn en vlassig van structuur en vallen ze steeds uit na enkele weken of maanden. Hoe snel het proces van kaalheid zich vordert is afhankelijk van persoon tot persoon.